Logo CITE 2011

Dates clau

Enviament de resums:
fins el 22 de maig

Enviament d’articles:
fins el 30 de juny

Enviament de presentacions:
fins el 3 de octubre

Dates inscripcions:
veure aquí.

Dates del congrés
Online: 10-30 octubre
Presencial: 20-22 octubre

Revistes de Teoria de l'Educació

Logo TERI
Logo TESI

Col.labora


Logo La Caixa
Logo ponencias Ver comunicaciones Logo presentaciones

Ponents

Conferència inaugural: Jaume Sarramona

Jaume Sarramona

Jaume Sarramona és catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona, Director del Doctorat del Departament de Pedagogia Sistemàtica i Social de la Universitat Autònoma de Barcelona que s’imparteix a Xile i a Guadalajara (Mèxic),  membre del Comitè científic de la FREREF (Fundació Regional Europea d’Investigació Educativa), membre del Comitè d’Acreditació en Investigació de l’Agència de la Qualitat Universitària de Catalunya, membre del Grup de Treball Acadèmic Internacional de la Sotssecretaria d’Educació Bàsica de Mèxic i membre del consell editorial o científic de diverses revistes especialitzades nacionals i internacionals. Les seves línies d’investigació han estat: tecnologia educativa, educació a distància, formació laboral, participació en el sistema educatiu, metodologia de la investigació educativa i avaluació.

Ha exercit com a docent a tots els nivells del sistema educatiu. Ha estat President del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu de Catalunya i del Consell Escolar de Catalunya. Ha estat director i assessor de programes de formació de professors i de supervisors a diversos països d’Amèrica Llatina, així com avaluador extern de programes. Ha participat com a conferenciant i ponent en diversos congressos nacionals i internacionals (a Europa i Amèrica Llatina).

Autor d’uns 200 articles tècnics en revistes especialitzades. Autor o col·laborador en 90 llibres publicats, entre els que es poden esmentar: Tecnología didáctica, Fundamentos de la Educación, Tecnología educativa, Cómo entender y aplicar la democracia en la escuela, Idees i propostes d’acció per a una pedagogía actual, Estrategias de formación en la empresa, Teorías e instituciones contemporáneas de la educación (1997), La educación en la familia y en la escuela (1999), Los desafíos a la escuela del siglo XXI (2002), La formación continua laboral (2002), Factores e indicadores de calidad en educación (2004), Las competencias básicas en la educación obligatoria (2004), Debate sobre la educación (2006), Qui té raó? (2008), Teoría de la educación (2008), Formación básica para los profesionales de la educación (en premsa).
.

Ponència: Margalida Coll

Margalida Coll

Margalida Coll Andreu és investigadora de la Unitat de Psicobiologia (Dept. de Psicobiologia i Metodologia de les Ciències de la Salut) i l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La seva activitat investigadora està centrada en l’estudi de la participació de dos sistemes neuromoduladors, el sistema colinèrgic troncoencefàlic i el sistema adrenèrgic, en l’aprenentatge i la memòria. Més recentment, ha començat també a investigar els efectes de l’exercici físic sobre els mecanismes de plasticitat sinàptica i sobre els processos cognitius, amb l’objectiu de trobar paràmetres d’exercici capaços de millorar l’aprenentatge i la memòria en animals normals, així com reduir les deficiències cognitives induïdes per dany cerebral traumàtic. Tot i que la seva investigació la duu a terme en l’àmbit bàsic, en animals de laboratori (rates), l’objectiu final és trobar  mecanismes o tractaments que en el futur puguin ser aplicables a persones amb dificultats d’aprenentatge causades per diverses etiologies.

Entre les seves publicacions destaquen: Jurado-Berbel P, Costa-Miserachs D, Torras-Garcia M, Coll-Andreu M, Portell-Cortés I. Standard object recognition memory and “what” and “where” components: Improvement by post-training epinephrine in highly habituated rats. Behav Brain Res. 2010 Feb 11;207(1):44-50.García-Capdevila, S., Portell-Cortés, I., Torras-Garcia, M., Coll-Andreu, M, Costa-Miserachs, D. Effects of long-term voluntary exercise on learning and memory processes: dependency of the task and level of exercise. Behav Brain Res. 2009 Sep 14;202(2):162-70.Homs-Ormo, S.; Torras-Garcia, M.; Portell-Cortés, I.; Edo-Izquierdo, S.; Morgado-Bernal, I.; Coll-Andreu, M. Effects of posttraining damage to the pedunculopontine tegmental nucleus on conditioned stimulus transfer in two-way active avoidance in rats. Behav Neurosci. 2007 Apr;121(2):411-21.Andero R, Torras-Garcia M, Quiroz-Padilla MF, Costa-Miserachs D, Coll-Andreu M. Electrical stimulation of the pedunculopontine tegmental nucleus in freely moving awake rats: Time- and site-specific effects on two-way active avoidance conditioning. Neurobiol Learn Mem., 2007 May;87(4):510-21.Satorra-Marín, N; Homs-Ormo, S.; Arévalo-García, R.; Morgado-Bernal, I.; Coll-Andreu, M. Effects of pretraining pedunculopontine tegmental nucleus lesions on delayed matching- and non-matching-to-position in a T-maze in rats. Behav Brain Res. 2005 May 7;160(1):115-24. Torras-Garcia, M.; Costa-Miserachs, D.; Coll-Andreu, M.; Portell-Cortés, I. Decreased anxiety levels related to aging. Exp Brain Res. 2005 Jul;164(2):177-84.

Ponència: Gabriela Diker

Gabriela Diker

Gabriela Diker és Doctora en Educació, especialitzada en Història de l’Educació i la Pedagogia (Universidad del Valle, Colòmbia). Ha realitzat una estada post-doctoral a la Universidad de Valladolid, España (Fundación Carolina). Actualment es desenvolupa com a investigadora docent de la Universidad Nacional de General Sarmiento, Buenos Aires, Argentina.

La formació de professors, el treball amb infància i adolescència en situacions complexes i la pedagogia mateixa com a camp del saber, són les problemàtiques en les que ha centrat la seva producció. Entre les seves publicacions destaquen: Educar: saberes alterados; Tiempos de infancia. Argentina: fragmentos de doscientos años; ¿Qué hay de nuevo en las nuevas infancias?; Educar: posiciones acerca de lo común; Educar: figuras y efectos del amor; Educar:(sobre)impresiones estéticas; La formación de maestros y profesores: hoja de ruta, entre d’altres. Ha obtingut diverses beques i distincions: Beca del Servei Alemany de Cooperació Acadèmica (D.A.A.D.); Premi Concurs Acadèmia Nacional d’Educació pel tema: “La Formación Docente: fundamentos teóricos y empíricos” (assaig en coautoria); Beca de l’Institut Colombià de Crèdit Educatiu i Estudis Tècnics a l’Exterior; Beca post-doctoral Fundació Carolina; menció del Premi UBA a la divulgació de continguts educatius pel periodisme nacional en la categoria Produccions Radiofòniques, pel programa Apuntes, co-conduït amb Graciela Frigerio.

Ha conduït durant 10 anys, conjuntament amb Graciela Frigerio, el Centro de Estudios Multidisciplinario. En ell s’han centrat en el treball sobre temes com la transmissió, l’estètica, la infantesa, la qüestió del que és comú i l’autoritat en els temps contemporanis.

Ponència: Stephen Downes

Stephen Downes

Stephen Downes és un investigador senior en el Consell Nacional d’Investigació de Canadà i el principal autor que promou l’ús de les noves tecnologies en línia als serveis d’educació. Ha guanyat un reconeixement internacional pel seu treball pioner en l’aprenentatge en línia, i com a autor de la revista en línia OLDaily consultada àmpliament. Desenvolupà alguns dels primers cursos en línia en l’Assiniboine Community College a Brandon, Manitoba. Així, va construir un sistema d’assessorament per l’aprenentatge en línia des de la primera fase, i fou autor de l’ara clàssic llibre “The Future of Online Learning

A la Universitat d’Alberta va construir un portal d’investigació i aprenentatge pel municipi d’aquesta província, Munimall, i un altre pel sector d’Enginyeria i Geologia, PEGGAsus. És pioner en el desenvolupament d’objectes d’aprenentatge i fou un dels primers en adoptar i desenvolupar el servei RSS de continguts de sindicació a l’educació. Dowes va introduir el concepte e-learning 2.0, i amb George Siemens desenvolupà i definí el concepte de Conectivismo, emprant les xarxes socials per oferir cursos oberts en línia a més de tres mil participants en dos anys.

Downes ha ofert cursos d’aprenentatge, lògica i filosofia, tant en línia com presencials, des de 1987. Compta amb 135 articles publicats en llibres, revistes i publicacions acadèmiques, i ha presentat la seva perspectiva única en l’aprenentatge i la tecnologia més de 250 vegades a les audiències de 17 països dels cinc continents.

Ponència: Ruth G. Thomas

Ruth G. Thomas

Ruth G. Thomas és Dra. Professora de la Universitat de Minnesota. Centra els interessos de la seva investigació en la teoria cognitiva del disseny instruccional, el currículum i el desenvolupament de programes, així com en la família i l’educació de pares i mares. Va dirigir una investigació sobre el pensament d’ordre superior durant uns quants anys. Aquesta investigació es va centrar en la capacitat de pensar que la gent utilitza per afrontar els reptes de la vida quotidiana. Dues preguntes bàsiques van guiar aquest programa d’investigació: quina és la natura i la profunditat dels coneixements que la gent empra davant els problemes i les accions diàries, i quina mena d’impacte pot tenir la instrucció per facilitar el pensament d’ordre superior en les estructures de coneixement que recolzen aquest pensament. Aquest treball, en el que es van incloure nou projectes d’investigació i sis investigadors, va produir vuit monografies, quatre tesis doctorals, diversos articles de revistes i capítols de llibres, i dos llibres. Alguns d’aquests treballs han comptat amb la col·laboració d’altres unitats de la universitat així com d’altres universitats. Com a conseqüència d’aquest treball, també s’han iniciat dos cursos de postgrau i un procediment d’avaluació utilitzat a la Facultat de Medicina. A més, també s’han dissenyat diversos programes per utilitzar la tecnologia en el disseny de la instrucció cognitiva que estan centrats en la teoria de l’aprenentatge d’ordre superior. Un recent estudi, patrocinat pel Govern Federal per a l’ús d’Internet a les escoles secundàries, sorgí d’aquesta àrea d’interès, i també s’ha utilitzat pel treball sobre la reforma educativa. El seu treball acadèmic també s’ha centrat en el desenvolupament curricular, una àrea en la que també ha realitzat consultories nacionals i internacionals. En darrer lloc, s’ha interessat en l’educació familiar, la seva història i filosofia, una àrea en la que ha publicat treballs i sobre la que ha impartit cursos.

Entre les seves publicacions de més impacte, destaquen: Thomas, R., & Lien, L. (2009). Family education perspectives: Implications for family educators’ professional practice and research. Family & Consumer Sciences Research Journal, 38,(1), 36–55; Thomas, R. & Lien, L. (2005). Alternative curriculum perspectives: Implications for teachers’ curriculum development in Taiwan. Journal of Educational Research & Development, I(2), 177-203; Thomas, R. (2003). Engaging learners in thinking. In V.M. Chamberlain, & M.N. Cummings (Eds.), Creative instructional methods (pp. 215-230). Peoria, IL: Glencoe/McGraw-Hill; Thomas, R. & Englund, M. (2001). Supporting children’s social development. CD-ROM courseware. St. Paul: University of Minnesota; Thomas, R., & Laster, J. (Eds.). (1998) Inquiry into thinking: Family and consumer sciences teacher education Yearbook 18. Peoria, IL: American Association of Family and Consumer Sciences and Glencoe/McGraw-Hill; Thomas, R. (1998). The tailored response test. In R. Thomas & J. Laster (Eds.), Inquiry into thinking: Family and consumer sciences teacher education Yearbook 18, 223-250. Peoria, IL: American Association of Family and Consumer Sciences and Glencoe/McGraw-Hill; Laster, J., & Thomas, R. (Eds.) (1997). Thinking for ethical action in families and communities: Family and consumer sciences teacher education: Yearbook 17. Peoria, IL: American Association of Family and Consumer Sciences and Glencoe/McGraw-Hill; Thomas, R. G. (1996). Reflective dialogue parent education design: Focus on parent development. Family Relations, 45, 189-200.

Conferència de clausura: Nel Noddings

Nel Noddings

Nel Noddings és professora emèrita Lee L. Jacks d’Educació a la Universitat d’Stanford. Ha presidit l’Acadèmia Nacional d’Educació, la Societat de Filosofia de l’Educació i la Societat John Dewey. A més de ser autora de disset llibres, entre ells, Caring: A Feminine Approach to Ethics and Moral Education, Women and Evil, The Challenge to Care in Schools, Educating for Intelligent Belief or Unbelief, y Philosophy of Education, ha publicat més de 200 articles i capítols sobre diversos temes que van des de l’ètica del cuidado fins a solucions de problemes matemàtics. Els seus llibres més recents són: Happiness and Education, Educating Citizens for Global Awareness, Critical Lessons: What Our Schools Should TeachWhen School Reform Goes Wrong, y The Maternal Factor: Two Paths to Morality. Ara per ara, les seves obres han estat traduïdes a dotze idiomes.

Noddings va ser mestra, administradora i supervisora de currículum durant quinze anys a escoles públiques; es va desenvolupar com a Presidenta del Departament de Matemàtiques a New Jersey, i com a Directora de les Escoles de Laboratori a la Universitat de Chicago. A Stanford fou commemorada tres vegades amb el Premi a l’Ensenyament d’Excel·lència. En aquesta mateixa universitat ha estat Degana Associada i Degana Suplent durant quatre anys.

És una membra reconeguda a Kappa Delta Pi, i ha aconseguit diversos premis, entre els que cal destacar l’Anne Rowe Award per la seva contribució a l’educació de les dones (Universitat de Harvard); el Willystine Goodsell Award per la mateixa contribució (AERA); la Medal for Distinguished Service, (Col·legi de Mestres de la Universitat de Columbia), el Lifetime Achievement Award (AERA-Division B); el Award for Distinguished Leadership in Education, de la Universitat de Rutgers; i Doctorats Honoraris del Columbia College; Montclair State University;  Queen’s University, Canada; Lewis and Clark College; y Manhattan College.

Entre les seves publicacions de més impacte, destaquen: Thomas, R., & Lien, L. (2009). Family education perspectives: Implications for family educators’ professional practice and research. Family & Consumer Sciences Research Journal, 38,(1), 36–55; Thomas, R. & Lien, L. (2005). Alternative curriculum perspectives: Implications for teachers’ curriculum development in Taiwan. Journal of Educational Research & Development, I(2), 177-203; Thomas, R. (2003). Engaging learners in thinking. In V.M. Chamberlain, & M.N. Cummings (Eds.), Creative instructional methods (pp. 215-230). Peoria, IL: Glencoe/McGraw-Hill; Thomas, R. & Englund, M. (2001). Supporting children’s social development. CD-ROM courseware. St. Paul: University of Minnesota; Thomas, R., & Laster, J. (Eds.). (1998) Inquiry into thinking: Family and consumer sciences teacher education Yearbook 18. Peoria, IL: American Association of Family and Consumer Sciences and Glencoe/McGraw-Hill; Thomas, R. (1998). The tailored response test. In R. Thomas & J. Laster (Eds.), Inquiry into thinking: Family and consumer sciences teacher education Yearbook 18, 223-250. Peoria, IL: American Association of Family and Consumer Sciences and Glencoe/McGraw-Hill; Laster, J., & Thomas, R. (Eds.) (1997). Thinking for ethical action in families and communities: Family and consumer sciences teacher education: Yearbook 17. Peoria, IL: American Association of Family and Consumer Sciences and Glencoe/McGraw-Hill; Thomas, R. G. (1996). Reflective dialogue parent education design: Focus on parent development. Family Relations, 45, 189-200.